Fiberglas malzemeli kaset ve nervür döşeme kalıplarının 2 ana sebepten dolayı betondan sökümü plastik kalıplara göre zor olabilir. Bu durum yüklenici için KÖTÜ DEĞİL AKSİNE İYİ sonuçlar verir.
Birincisi yüksek termal dayanımı sebebiyle beton altında çalışmayıp genleşmeyişi, bu sebeple betona tam yapışık olarak görevini yapması, böylece betonu çökerterek veya iterek çatlatmaması. İkincisi ise müşteri talebine göre zor formlarda (dik yan yüzeyler, keskin radüsler gibi) üretilebilir olmasıdır.
Plastik (takviyesiz-fiberglas olmayan) kalıplar dar köşelerle ve düşük eğimli yan yüzeylerle üretilirse hem tavanları çok çöker, hem de yanal beton basıncından dolayı yan yüzeyleri içeriye kolayca basar ve betondan sökülmesi çok zorlaşır. Piyasadaki plastik kalıplara bakarsanız yan yüzey eğimleri %20 mertebesinde olduğu halde müşteriler bunun farkında değildir ve fazla beton sarf ederler. Fakat kalıplarının daha kolay söküldüğünü söylerler. Oysa fiberglas kalıp da aynı yüksek eğimlerde pek kolay sökülür. Bizim uygulamalarımızda fiberglas kalıp ile %6 eğimle çok miktarda projeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirmişizdir. Kalıpların uygun şekilde yağlanması ve yeterli hava basıncı ile kalıp sökümü de pek kolay olmuştur.
Bu faydaları sağladığından dolayı kalıpların sökümünde özenli davranılmalıdır.
Kalıpların sökümünde kasetin orta bölgesindeki hava deliğinden hava basmak için hava kompresörü kullanılır. Hava kompresörünün kapasite ve basıncı yeterli olmalıdır. Hava deliği beton öncesi bant ile tıkanmayıp içine beton dolarsa ideal yöntem söküm ekibine bir şerjlı matkap tahsis edip 6mm çaplı bir uc ile hava deliğindeki betonun basınç öncesi temizlenmesidir. Fakat kalıp kesinlikle başka bir yerden tekrar delinmemelidir. Uygun hava basıncı olması durumunda kalıp zaten ayırıcı yağ ile yağlandığından kalıpları zorlamaya ve kalıplara hasar verici darbelere gerek kalmayacaktır. Kaset kalıpların betondan sökümünden sonra zaman içinde eğer belirgin bir kirlenme oluşursa kalıpların su ile yıkanması ve yüzeydeki beton kirinin temizlenmesi sonraki kullanım ve beton yüzey kalitesi için faydalı olacaktır. Kötü yağlama, kalıpların temizlenmemesi ve aceleci bir yaklaşımla kalıp kenarlarının hasarlanarak sökümü kalıbın sonraki kullanımlarında problemler oluşturacaktır.